Saint-Omer station rehabilitation

location
Saint-Omer / France
client
CAPSO (Communauté d’Agglomération du Pays de Saint-Omer)
programme
coworking space + fab lab + innovation hall + urban mobility space + kindergarten
area
2.600 m²
cost
16,2 M€
architect
Agence Nathalie T’Kint
associated architect
Richez_Associés
consultants
Berim + Alternative + Action Ergo + Beatrice Fichet

sustainable approach
_ gas absorption heat pump on geothermal probes
_ existing building conversion

Richez Associes - Saint-Omer station rehabilitation - 1
Richez Associes - Saint-Omer station rehabilitation - 2
Richez Associes - Saint-Omer station rehabilitation - 3
Richez Associes - Saint-Omer station rehabilitation - 4
Richez Associes - Saint-Omer station rehabilitation - 5
Richez Associes - Saint-Omer station rehabilitation - 6
Richez Associes - Saint-Omer station rehabilitation - 7
Richez Associes - Saint-Omer station rehabilitation - 8
Richez Associes - Saint-Omer station rehabilitation - 9
Richez Associes - Saint-Omer station rehabilitation - 10
Richez Associes - Saint-Omer station rehabilitation - 11
Richez Associes - Saint-Omer station rehabilitation - 12

The huge St-Omer station hall will become the centre of an eco-digital facility. A daring conversion, the large theatre riser-like volume is located in one of the hall bays. It is delimited by a large transparent wall that leads the traveller’s regard towards the platforms through the conciergerie and towards the mezzanine spaces and the first floor. Clad in vertical lines, it invites travel and evokes the Audomarois marsh landscape, the sanctuary identity of the region.